kronisk smerte

Hvad kan jeg selv gøre

Kroniske smerter definerer man som smerter, der har varet længere end seks måneder.

Her kan du blandt andet læse om forskellige typer kroniske smerte..

Behandling af Kroniske smerter
Klyngehovedpine

Klyngehovedpine er en anfaldsvis hovedpine med meget voldsomme smerter bag og omkring det ene øje. Anfaldene optræder i perioder 

(i klynger, deraf navnet) af 1-2 måneders varighed med måneder til års interval. Denne form kaldes den episodiske form, og den ses hos 9 ud af 10 Hortonpatienter. 1 ud af 10 har derimod den kroniske form, hvor der er hyppige anfald året rundt uden pauser.

 

Sygdommen kan starte i barnealderen eller i ungdommen, og rammer langt flere mænd end kvinder. Perioderne klinger ofte gradvist af uden behandling, men kan så optræde måneder til år senere, ofte på nogenlunde samme årstid. 10-15 procent lider af den kroniske form, der er konstant tilstede uden sikker årstidsvariation.

 

De enkelte hovedpineanfald kan ikke behandles med almindelige hovedpinetabletter eller stærkere smertestillende medicin.

Indåndings øvelser er noget af det der hjælper bedst i længenden. 

 

Behandling af Kroniske smerter
Hvad er kronisk hovedpine?

Kronisk hovedpine beskriver en række forskellige typer hovedpine, der optræder mere end halvdelen af månedens dage, og for en stor andel heraf er det en daglig hovedpine, der har varet i månedsvis eller i mange år.

 

I de fleste tilfælde skyldes den kroniske hovedpine, at der indtages for meget hovedpinemedicin, idet både almindelige håndkøbshovedpinepiller samt de stærkere smertestillende piller eller migrænemedicin kan forårsage en slags kronisk forgiftningshovedpine, hvis det indtages 10 dage eller mere per måned. Denne forgiftningshovedpine svinder betydeligt igen efter nogle uger efter ophør med smertestillende medicin.

 

De enkelte hovedpineanfald kan ikke behandles med almindelige hovedpinetabletter eller stærkere smertestillende medicin.

Indåndings øvelser er noget af det der hjælper bedst i længenden. 

 

 

 

Behandling af Kroniske smerter
Kroniske smerter

Kroniske smerter er smerter, som varer ud over den normale tid for heling efter en skade. Almindeligvis regnes smerter for kroniske, når de har varet over seks måneder.

 

Det er altså længerevarende smerter, som kan gå væk igen, men de kan også fortsætte resten af livet. Kroniske smerter er ikke en sygdom, men snarere en tilstand, som kan medføre væsentlige ændringer af både fysiske evner, psykiske og sociale forhold.

 

Omkring 800.000 mennesker i Danmark lider af kroniske smerter.

Behandling af Kroniske smerter
Kroniske smerter i muskler

En muskel eller sene gør typisk ondt efter uvant arbejde. Det kendes fra ømheden dagen efter en forløftning eller hårdt arbejde/træning.Hvis man fejlbelaster en muskel eller en sene kan det måske ende med at give kroniske smerter.

 

I senen kan der ligefrem komme en slags betændelsesforandringer ved lang tids forkert eller for hård belastning. Det kan hænge sammen med en fejl i det led, musklen/senen betjener, og her kan smerter i leddet endda stråle ud i musklen – det kaldes meddelt smerte.

 

Ved alle længere varende eller uforklarede smerter i muskler og sener skal man sikre sig, at det ikke skyldes en sygdom, der involverer hele kroppen, for eksempel kan stofskiftesygdomme give muskelsmerter.